Perioada de valabilitate a PUG-urilor nu poate fi prelungita printr-un simplu act de vointa al Consiliului Local (i.e. o simpla HCL prin care se decide prelungirea), ci trebuie urmata procedura legala de initiere a documentatiei de urbanism de tip PUG, in caz contrar o astfel de hotarare de consiliu local fiind nula.

Hotărârea Consiliului Local Dorobanțu nr. 47/20.12.2018 prin care s-a prelungit durata de valabilitate a PUG Dorobanțu până la intrarea în vigoare a noului PUG, a fost anulată prin Sentința nr. 231/2024 din data de 10.04.2024, pronunțată de Tribunalul Călărași*.

Această hotărâre a fost dată în contextul în care Consiliul Local Dorobanțu a prelungit durata de valabilitate a PUG-ului, fără a respecta condițiile legale de inițiere a demersurilor de actualizare a PUG, prevăzute de art. 46 alin. 1 indice 3 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, care prevede că:

„Termenul de valabilitate a Planului urbanistic general se prelungește, pe bază de hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului București, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, cu condiția inițierii demersurilor de elaborare/actualizare a planului urbanistic general înainte de expirarea termenului de valabilitate”.

Inițierea demersurilor de actualizare a PUG-ului nu trebuie să fie pur declarativă, ci presupune parcurgerea etapelor metodologice de actualizare stabilite de legiuitor prin Ordinul 233/2016: a) inițierea elaborării PUG; b) contractarea elaborării documentației în condițiile legii; c) elaborarea studiilor de fundamentare; d) elaborarea analizei diagnostic multicriteriale integrate; e) elaborarea formei preliminare a PUG; f) obținerea de avize și/sau acorduri.

Atât timp cât Consiliul Local nu a parcurs niciuna din acest etape, ci s-a limitat la a emite o Hotărâre de Consiliu Local prin care s-a aprobat prelungirea PUG pe baza unei simple declarații că a fost inițiată procedura de actualizare, o astfel de Hotărâre de Consiliu Local nu poate fi considerată emisă în mod legal.

Din echipa Secu Legal au făcut parte Serafima Prodan, avocat colaborator și Andreea Secu, avocat coordonator. Avocații spun că este un precedent important pe care instanța de judecată l-a încurajat prin această hotărâre, precizând că „autorităţile publice sunt chemate să respecte întocmai prevederile legale privind condițiile de prelungire a valabilității unui PUG”.

*Hotărârea poate fi atacată cu recurs de către Consiliul Local Dorobanțu, însă în limitele motivelor de recurs prevăzute în mod expres de art. 488 din Codul de Procedură Civilă. În cazul în care hotărârea citată va rămâne definitivă, Comuna Dorobanțu va rămâne fără PUG, nemaifiind posibilă prelungirea valabilității unui PUG expirat, ci fiind necesară inițierea unui nou PUG.

PUG-ul Comunei Dorobanțu a fost anulat de Tribunalul Călărași – JURIDICE.ro

Distribuie acum acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autor

Categorii

Arhivă

Ultimele articole

Newsletter

Vreți să aflați când postez articole noi? Completați, vă rog, adresa de e-mail.

Perioada de valabilitate a PUG-urilor nu poate fi prelungita printr-un simplu act de vointa al Consiliului Local (i.e. o simpla HCL prin care se decide prelungirea), ci trebuie urmata procedura legala de initiere a documentatiei de urbanism de tip PUG, in caz contrar o astfel de hotarare de consiliu local fiind nula.